הלכות חנוכה

 

הלכות חנוכה תשע"ג

הרמב"ם מתאר את צביונו של חנוכה:

ומפני זה התקינו חכמים שבאותו הדור שיהיו שמונת הימים האלו שתחלתן מליל חמשה ועשרים בכסלו ימי שמחה והלל ומדליקין בהן הנרות בערב על פתחי הבתים בכל לילה ולילה משמונת הלילות להראות ולגלות הנס, וימים אלו הן הנקראין חנוכה והן אסורין בהספד ותענית כימי הפורים, והדלקת הנרות בהן מיצוה מדברי סופרים כקריאת המגילה. (הל' חנוכה ג,א)

ימי החנוכה הם ימי שמחה והלל, וישנה מצווה ייחודית אחת בימים אלו – להדליק את הנר, כדי לגלות את הנס ולהראותו.

 

ימי שמחה והלל כיצד?

בחנוכה אין מצוות 'משתה', ולכן אין חובה לערוך סעודה בחנוכה. ואולם הרמ"א כותב: 'יש קצת מצוה בריבוי סעודות משום שבאותם ימים הייתה חנוכת המזבח' (תרע, ב). לכן טוב לארגן מסיבות משפחתיות הכוללות סעודה של ממש. ונוהגים לאכול מאכלי חלב לפי שהנס נעשה על ידי חלב.

עשיית מלאכה – נוהגות הנשים שלא לעשות מלאכה בזמן שהנרות דולקים. כאשר ניתן בנרות שמן בכמות רבה, הדולק יותר מחצי שעה, אפשר להקל שלא תיעשה מלאכה רק במשך חצי השעה הראשונה (תרע, א). ראוי ונכון לעשות פעילות חינוכית במסגרת משפחתית לאחר הדלקת הנרות, שכוללת שירה, לימוד היסטוריה, הלכות ומנהגי חנוכה.

 

נרות חנוכה

במה מדליקים – כל השמנים כשרים ומצווה מן המובחר שמן זית שבו נעשה הנס. סדר העדיפויות: שמן זית, שאר שמנים, נר שעווה (תרעג, א).

כמות השמן – יש צורך לתת שמן שיבער לפחות חצי שעה אחר צאת הכוכבים. ולכן מי שמדליק לפני צאת הכוכבים, צריך לשים כמות של שמן (או נר גדול) שתספיק להדלקה של לפחות חצי שעה אחר צאת הכוכבים.

זמן הדלקה – תחילת הזמן: מנהג הגר"א על פי הרמב"ם – תחילת שקיעת החמה (בערך 16:40). שולחן ערוך (תרעב, א) – צאת הכוכבים. (בערך 17:05).

להלכה, כדי לצאת ידי חובה בכל השיטות, עדיף להדליק לפני תפילת ערבית – כעשר דקות לפני צאת הכוכבים ולשים כמות גדולה של שמן שידלק לפחות חצי שעה לאחר צאת הכוכבים. חשוב להקפיד על הדלקת נרות בזמן.

משתדלים לחזור מוקדם – בימי חנוכה יש להשתדל לקצר את יום העבודה ולהגיע מוקדם יותר. מי שנאלץ באופן חריג לחזור באחד מימי חנוכה בשעה מאוחרת מאוד – עדיף שאשתו (כמובן בהסכמתה) תברך ותדליק את הנרות בזמן. לאחר שחוזר לביתו אין הוא צריך לחזור ולהדליק.

סוף הזמן: יש להקפיד להדליק עד חצי שעה מצאת הכוכבים. בדיעבד יכול להדליק כל הלילה (תרעב, ב). לכן משפחה שתגיע מאוחר בלילה יכולה להדליק נרות בזמן ההגעה. רצוי ונכון לתכנן את זמן היציאה מן הבית למסיבות המשפחתיות לאחר שהודלקו הנרות בבית. כאשר צריכים לצאת עוד לפני השקיעה למקום רחוק ויחזרו בשעה מאוחרת אזי עדיף להדליק את הנרות כבר מפלג המנחה (בערך 15:45) ולשים כמות גדולה של שמן שתספיק עד לאחר חצי שעה לאחר צאת הכוכבים, מלהשאיר את הדלקת הנר לשעת ההגעה המאוחרת של בני המשפחה. בכל מקרה צריך להקפיד להניח את הנרות במקום בטוח שחלילה לא תתרחש שרפה.

 

הדלקת נרות חנוכה בשבת חנוכה

ערב שבת – מדליק נרות חנוכה ולאחר מכן ידליק נרות שבת. אין להקדים את הדלקת נר חנוכה לפני זמן פלג המנחה (בערך 15:45) אלא להדליק את הדלקת נרות חנוכה סמוך לזמן הדלקת נרות של שבת.

מוצאי שבת – יש אומרים שידליק נר הבדלה ולאחר מכן נר חנוכה, ויש אומרים הפוך. כל אחד ינהג כמנהג אבותיו (ביאור הלכה תרפא ד"ה מדליקין).

נערים ונערות הלומדים בפנימייה ונמצאים מחוץ לבית או חיילים ובנות שירות לאומי –

למנהג אשכנז, שכל אחד מבני הבית מדליק – הבנים והבנות הנמצאים מחוץ לבית מדליקים ומברכים לעצמם.

למנהג ספרד, שרק בעל הבית מדליק ומברך, הילדים שנמצאים מחוץ לבית יוצאים ידי חובה בהדלקה שבבית, והמעוניינים יכולים להדליק בלא ברכה (יחווה דעת ו, מג).

 

אורחים שהתארחו לשבת

משפחה שהתארחה לשבת תדליק את הנרות ביום שישי בבית שבו היא מתארחת. גם במוצ"ש תדליק בבית מארחם אף על פי שמתכוונים לחזור לביתם בלילה. במקרה זה טוב שימתינו ויאכלו ארוחת ערב ולא ייסעו מיד לביתם. אם האורחים מעוניינים לחזור לביתם מיד עם צאת השבת, ובמיוחד כאשר ביתם קרוב, נראה שעדיף שידליקו בביתם.

 

חייל מילואים או נסיעה מחוץ לבית

מי שנאלץ לנסוע מביתו יוצא ידי חובה בהדלקת הנרות של אשתו בבית. ואולם טוב להדר ולהשתדל להדליק בברכה במקום שבו הוא נמצא. לכן ראוי לתאם שההדלקה הנעשית על ידו מחוץ לבית תתבצע לפני מועד ההדלקה בביתו.

 

טיולים בחנוכה

ימי חנוכה טובים לטיולים משפחתיים בזמן שהילדים בחופש. רצוי לישון באכסניות ובבתי הארחה כדי שנוכל להדליק נר חנוכה. מתוך הפסיקה עולה שנר חנוכה מדליקים בבית ואי-אפשר לפי רוב הפוסקים להדליק בשטח במקומות פתוחים.

חיילים בשטח הישנים באוהלים מדליקים בברכה. כמובן צריך להיזהר שמצד אחד לא תהיה שרפה ומצד אחר שהנרות יכולים להישאר דלוקים ולא נכבים מחמת הרוח.

לביבות תפוחי אדמה מרוסקים (לטקעס) – ברכתן בורא פרי האדמה.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

עוד בקטגוריה

[kipa_sub_cat]

רשימת התפוצה

רוצות לקבל עדכונים על הנעשה במדרשה? הזינו את כתובת הדוא"ל שלכם בתיבה והצטרפו לרשימת התפוצה שלנו