תשעה באב תשע"ד

שמירה על אווירת הצום

חכמים תיקנו הלכות שונות ומגוונות על מנת לעצב את יום תשעה באב כיום צום ותפילה. רבים נוהגים להרבות בקינות, להתאונן ולבכות על ירושלים ועל שאר הצרות שאירעו לעם ישראל עד צהרי היום. אמנם בתשעה באב אנו משתדלים לקיים את ההלכות הנוגעות לצום אבל נתבעים לשמור גם על אווירה המתאימה לזיכרון חורבן בית מקדשנו; להימנע ממצבי שחוק וקלות ראש, ואם נמעט גם משיחות סתמיות הרי זה משובח. נשתדל להימנע להתאסף בחצר בית הכנסת ולפגום באווירה המיוחדת של היום. במהלך היום יש לעסוק בענייני דיומא.ביום זה אנו אסורים אפילו בלימוד תורה מלבד לימוד הקשור לענייני היום ולנושאי אבלות. גם בבית יש להיזהר מלהשתעבד למחשב או לדברים אחרים שיסיחו את הדעת מהיום. רצוי לקרוא ספרות על אודות השואה, ירושלים, ספר האגדה (אגדות החורבן). משפחות עם ילדים – ראוי ורצוי שישבו עם הילדים וילמדו בחלק מהיום בנושאים הנוגעים לירושלים.

איסורים הנוהגים בתשעה באב

  1. איסורי היום: אכילה, שתייה, רחיצה, סיכה, נעילת הסנדל, תשמיש המיטה, לימוד תורה.
  2. אסור רחיצה: רחיצת מצווה מותרת,כגון אחר בית הכיסא, נטילת ידיים של שחרית ונטילת ידיים לפני תפילה. נטילת ידיים עד קשרי אצבעותיו. רחיצה לניקוי הגוף – מותר להסיר לכלוך ברחיצת המקום המלוכלך, כגון לאחר בישול, החלפת טיטולים וכו'. מותר לשטוף כלים במקום הצורך. נמנעים משטיפת הפה במהלך תשעה באב ואף בקומו מהמיטה בבקר. נטילת ידיים לברכת כהנים – מותר ליטול את כל היד כדרך שנוהג בכל ימות השנה.
  3. איסור סיכה: אין להשתמש במוצרי קוסמטיקה לייפוי העור או לריח טוב. מותר למרוח משחה לרפואה, כגון נגד גירוד. דאודורנט מותר.
  4. ניגוב במגבונים לחים: המצטער יכול לקחת מגבון לח (לא רטוב מדי) ולנגב את הפנים.
  5. נעילת הסנדל: אסור לנעול סנדל מעור, ואפילו רק מחופה בעור. מעיקר הדין מותר לנעול כל נעל שאינה עשויה מעור, אולם ראוי ללכת עם נעל שאינה נוחה ומרגיש בהליכתו את הקרקע.
  6. שאילת שלום: ממנהגי אבלות שאין אומרים שלום. מי שאמרו לו שלום יש לו להשיב בשפה רפה. כאשר ייתכנו מצבי אי-נעימות עדיף לומר "בוקר טוב" או "צהריים טובים".
  7. נוחות והנאה: יש לצמצם את הנוחות בשינה, דהיינו הרגיל לישון עם כרית יישן בלילה זה בלא כרית וכו'. וכן נוהגים לשבת על כלי נמוך עד צהרי תשעה באב.
  8.  עשיית מלאכה: יש להימנע ממלאכה במיוחד עד חצות היום. במקרה הצורך כדאי להתייעץ. נמנעים גם ממלאכות ביתיות כמו תפירה או תיקון מכשירים וכיו"ב.
  9.  תפילת מנחה: עיטוף ציצית והנחת תפילין ומברכים, ואומרים שיר של יום. בבוקר לובשים ציצית בלא ברכה.

יולדת: יש דעות שונות, למעשה יש לפטור מהצום יולדת בתוך 30 יום מיום לידתה.

היריון בסיכון – אסור לצום.

מניקות: חייבות בצום אולם במקרים מסוימים פטורות, ורצוי לפני הצום להתייעץ עם רב.

יש לדעת שמעמדו של תשעה באב אינו כשל צום יום הכיפורים, ולכן מרחב הפטור עבור נשים בהיריון גדול יותר. כל הרוצה להתייעץ או מתלבטת כיצד לנהוג מוזמנת להתקשר.

ז. ילדים קטנים

ילדים מתחת לגיל 9 פטורים לגמרי ואין למנוע מהם אוכל אפילו בלילה. מגיל 9 מחנכים לצום לשעות. ילדים עד גיל מצוות יכולים לאכול כבר בבוקר ואין למנוע מהם אוכל. מובן שביום זה יש לתת לילדים מאכלים פשוטים ולא מאכלים לפינוק. חשוב שהילדים ירגישו את אווירת היום.

ח. חשיפה לשמש

בשנים האחרונות הקיץ הולך ומתחמם. חשיפה לשמש בלא שתייה – מסוכנת. יש להימנע ככל האפשר מלהיחשף לשמש ולהימנע מנסיעות בשעות חמות, שבהן אנו עלולים להסתחרר ולבוא לידי סכנה. 

ט. סוף הצום

לאחר תפילת ערבית נוהגים לומר ברכת הלבנה. רצוי להכין כבוד קל לפני אמירת ברכת הלבנה כדי לאמרה מתוך נפש רחבה. יש לזכור שמנהגי האבלות הנוהגים בתשעת הימים (בשר ויין, תספורת, גילוח וכביסה) חלים עד יום רביעי, י' באב, ב-12:45 (חצות היום).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

עוד בקטגוריה

[kipa_sub_cat]

רשימת התפוצה

רוצות לקבל עדכונים על הנעשה במדרשה? הזינו את כתובת הדוא"ל שלכם בתיבה והצטרפו לרשימת התפוצה שלנו